Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner
När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive expansionsfond samt räntefördelning. Vi går igenom de olika alternativen, vad de innebär och vad ska man ska tänka på.
Göra en avsättning till periodiseringsfond
Periodiseringsfonden är ett sätt att tillfälligt minska det skattemässiga resultatet ett beskattningsår. De flesta företag som bedriver näringsverksamhet – och alltså inte bara enskilda näringsidkare – kan göra en avsättning i en periodiseringsfond. En periodiseringsfond är en avsättning i inkomstslaget näringsverksamhet som ger företaget en möjlighet att utjämna och tillfälligt minska resultaten mellan olika beskattningsår. Avsättningen innebär att resultatet för näringsverksamheten minskar.
Man får dra av ett belopp som motsvarar 30 procent av ett positivt justerat resultat och på det sättet minskar resultatet i samma mån. Fonden ska i sin helhet återföras senast det sjätte beskattningsåret efter det beskattningsår då avdraget gjordes, men kan frivilligt återföras tidigare. Återföringen innebär att resultatet i verksamheten kommer att öka med samma belopp som tidigare har satts av. En periodiseringsfond innebär en latent skatteskuld, det vill säga en skatt som ska betalas i framtiden.
Göra en avsättning till expansionsfond
Både enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag får göra avsättning till expansionsfond. Detta innebär att en del av resultatet beskattas med en lägre skatt, men avsättningen ska sedan återföras till beskattning. Det är alltså en temporär minskning av resultatet som har en lägre beskattning.
När avsättningen återförs till beskattning tas den upp som resultat av näringsverksamheten och den tidigare betalda expansionsfondskatten återbetalas. Vid en återföring beskattas du på vanligt sätt med inkomstskatt och egenavgifter eller särskild löneskatt på det återförda beloppet.
Genom att göra en avsättning till en expansionsfond får en enskild näringsidkare samma möjlighet som ett aktiebolag att expandera sin verksamhet med lågbeskattade medel.
Avsättningen är avdragsgill när man beräknar resultatet av näringsverksamheten, men beskattas genom en så kallad expansionsfondsskatt på 20,6 procent. Skatten motsvarar den skatt som ett aktiebolag betalar på sin vinst.
Hur stor avsättning du får göra beror på kapitalunderlaget vid beskattningsårets utgång och resultatet i verksamheten. Utgångspunkten för att beräkna kapitalunderlaget är det egna kapitalet.
Räntefördela
Räntefördelning gäller bara för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag. Detta är ett sätt att beräkna en fiktiv avkastning för det kapital som den enskilda näringsidkaren har satsat i verksamheten. Beskattning av positiv räntefördelning innebär att en del av vinsten beskattas i inkomst av kapital i stället för i inkomst av näringsverksamhet. Det är en definitiv beskattning och ingen mer beskattning kommer att göras av det omfördelade beloppet.
Det finns både positiv och negativ räntefördelning. Den negativa räntefördelningen är tvingande om kapitalunderlaget vid årets ingång understiger -50 000 kronor. Positiv räntefördelning är frivillig och förutsätter att kapitalunderlaget vid ingången av året överstiger 50 000 kronor.
Reglerna om positiv räntefördelning finns för att i någon mån jämställa enskilda näringsidkare med ägare till fåmansföretag. En fåmansdelägare kan ju låna ut pengar till sitt bolag och få en ränta som bara beskattas med 30 procent i inkomst av kapital, men resultatet i en enskild näringsverksamhet beskattas ju i inkomstslaget näringsverksamhet där skatten är högre och även kan vara progressiv. Dessutom ska en enskild näringsidkare betala egenavgifter eller särskild löneskatt på resultatet.
Genom positiv räntefördelning kan näringsidkaren få en del av resultatet av näringsverksamheten beskattad i inkomstslaget kapital. Räntefördelningen motsvarar en beräknad avkastning på kapital som satsats i näringsverksamheten. Den positiva räntefördelningen innebär att en beräknad inkomstränta flyttas från inkomstslaget näringsverksamhet till inkomstslaget kapital. Det medför att resultatet av näringsverksamheten minskar samtidigt som kapitalinkomsterna ökar.
Glöm inte återföringen!
När en enskild näringsidkare nyttjar möjligheten till avsättning till periodiseringsfond respektive expansionsfond behöver det finnas en plan för hur de ska återföras i framtiden.
En avsättning till en periodiseringsfond, och delvis även avsättningar till expansionsfond, innebär en latent skatteskuld. Vid återföringen behövs alltså pengar för att kunna betala skatten. Även de förväntade resultaten för verksamheten de kommande åren måste beaktas vid planeringen, liksom den enskilda näringsidkarens beskattningssituation. Det är också viktigt att tänka på de sociala förmåner som hänger ihop med inkomstens storlek. Den sjukpenninggrundande inkomsten ligger till grund för ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet. Din ålder påverkar egenavgifterna.
Förlustutjämna genom avsättning
Periodiseringsfonden kan användas till förlustutjämning genom att man ett förlustår helt eller delvis återför en tidigare avsatt periodiseringsfond till beskattning. På så sätt kan man redovisa ett nollresultat i stället för en förlust. Det medför att inga skatter eller avgifter behöver betalas på den återförda fonden.
En expansionsfond kan också användas till förlustutjämning på motsvarande sätt som en periodiseringsfond. Men genom att expansionsskatten betalas tillbaka på det återförda beloppet får man dessutom en likviditetsförstärkning. Ett vanligt sätt att minska skattebördan är att expansionsfonden återförs först efter att pensionsåldern inträtt och egenavgifter endast betalas med 10,21 procent i ålderspensionsavgift.
Redovisas i deklarationen
En fördel med de aktuella dispositionerna är att de inte bokförs utan endast redovisas i deklarationen. Det innebär att det är möjligt att under en sexårsperiod genom omprövning både ändra en gjord disposition och att lägga till en disposition som tidigare inte gjorts.
The post Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner appeared first on Tidningen Konsulten.
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …