Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och deklarera i tid. Eller borde man kontrollera uppgifterna tidigare och löpande under året?

Kontrolluppgifter

Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för den anställde varje månad via arbetsgivardeklaration (AGI). Lönespecifikationen blir en kvittens på vilket skatteavdrag som arbetsgivaren har rapporterat in. Via Skatteverkets Mina Sidor kan anställda säkerställa att det skatteavdrag som arbetsgivaren ska ha rapporterat överensstämmer med uppgifterna på lönespecifikationen. Uppgifterna uppdateras varje månad.

Så i stället för att kontrollera uppgifterna nu i samband med deklarationen borde vi ta som vana att logga in på Skatteverket och säkerställa att uppgifterna stämmer mot våra lönespecifikationer. Då ligger man som anställd närmare i tid om det skulle vara fel och det blir lättare att korrigera.

De allra flesta uppgifterna i deklarationen förtrycker Skatteverket. Även om de är förtryckta så ska man kontrollera dem mot de uppgifter som man har fått. De kan ha ändrats. I vissa fall lämnas ingen kontrolluppgift och då behöver man själv fylla i uppgifterna i deklarationen. En bank har till exempel ingen skyldighet att lämna en kontrolluppgift om ränteutgiften understiger 100 kronor sammanlagt hos banken. Detsamma gäller om den totala inkomsträntan hos banken understiger 100 kronor.

Kontrollera att uppgifterna i deklarationen stämmer – kontakta motparten om det har blivit fel och se vad som är rätt. Deklarationen justerar man genom att fylla i de rätta uppgifterna.

Uppgifter om tjänsteställe

Arbetsgivaren ska lämna uppgiften om tjänsteställe i individuppgiften i arbetsgivardeklarationen från och med redovisningsperioden januari 2023 och för beskattningsår 2023 i kontrolluppgift. Det är adressen där den anställda har sitt tjänsteställe som ska uppges. Det gäller även om den anställda har sitt tjänsteställe i bostaden. Dessa uppgifter har inte Skatteverket haft tidigare. Det gör att Skatteverket har uppgifter för att kontrollera rimligheten i de avdrag som den anställde yrkar för resor till och från arbetet.

The post Kontrollera uppgifterna i din deklaration appeared first on Tidningen Konsulten.



Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt