Korttidsarbete – nya förutsättningar

Från den 29 mars gäller den nya lagen för korttidsarbete och samtidigt öppnas Tillväxtverket e-tjänsten för ansökan. Stöd för korttidsarbete kan sökas från december till juni, totalt sju månader.

Tillväxtverket har öppnat tjänsten för ansökan om stöd för korttidsarbete. Stödet är möjligt att söka för alla företag som uppfyller villkoren, även de som enligt ordinarie regler skulle ha fått invänta en karenstid. En förutsättning för att kunna få stöd är att de grundläggande villkoren gällande företagets ekonomiska status uppfylls. I jämförelse med föregående års villkor är det en del förändringar. Så sent som den 24 mars beslutade Riksdagen att möjliggöra högre stödnivå hela stödperioden ut. Från att vara olika förutsättningar för olika kalendermånader gäller nu samma nivåer för arbetstidsminskning, löneminskning och subventionsgrad med undantag för om stöd söks för 1 december 2020- 11 januari 2021. Skillnaden för denna period jämfört med övriga månader är nivån på 80% i arbetstidsminskning som inte då inte är möjlig. De finns nivåer därmed motsvarande procentuell minskning av arbetstiden 20, 40, 60 för samtliga månader och 80 för alla utom december 2020.

Stödet för korttidsarbete under 2021 förutsätter att det finns nya avtal, även om företaget har fått korttidsstöd under 2020. När företaget söker stöd från december till maj måste det finnas stöd i avtal för den period man söker för, både bakåt och framåt i tiden. Den lagändring som kom den 24 mars medför möjlighet till längre avtalsperioder eftersom förutsättningarna blir desamma för samtliga månader, med undantag som nämns ovan. De som redan har avtal för korttidsarbete och haft arbetstidsminskning kan justera stödnivån genom att ersätta befintliga avtal genom retroaktiva avtal som ersätter befintliga. Det går även att flytta timmar mellan kalendermånaderna. Om företaget vill söka mer stöd så ska inte en komplettering göras, utan mer justeringar av stöd söks i samband med avstämningen. I avstämningen går det att som längst söka retroaktivt från mars månad.

I samband med ansökan krävs att avtalen som reglerar korttidsarbetet bifogas, för större företag även ett revisorsyttrande. För att ansökan ska handläggas så fort som möjligt är det viktigt att den är komplett från början. Justeringar och kompletteringar av ansökan medför fördröjning, och att till exempel säkerställa kontaktuppgifter underlättar hanteringen. Det gäller att ansökan endast omfattar ansökan om stöd för personer som var anställda i jämförelsemånaden och som har betalats regelbunden lön till. Undantaget kan vara de som har haft en giltig frånvaro, exempelvis föräldralediga. För de personerna kan det behövas styrkande såsom tidrapporter som visar på anställning med giltig frånvaro. Det är väldigt viktigt att dokumentera förutsättningar och beslut som fattas gällande korttidsarbete.

Från den 1 juli kommer avstämning av stödet att göras. Det är en skillnad mot det tidigare stödet som krävde avstämning var tredje månad. En viktig kontroll att göra i samband med avstämning är att ansökan verkligen är signerad, så lägg in det på checklistan redan nu.



Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt